Lisätietoa Schultzien suvusta

Tiistai 19.6.2007 - Reino


 

(Suluissa on Larsista laskien sukupolven järjestysnumero.)

Suomeen Ruotsista  vuonna 1850 muuttaneen  ruukinpatruuna Lars Schultzin isä (2) ja isoisä(3) olivat kirkkoherroja Ruotsissa Taalainmaalla, missä sijaitsi Ruotsin kukoistava rauta- ja terästeollisuuden keskus. Taalainmaalle Arbogaan oli vuonna 1715 muuttanut Saksasta isoisoisä porvari ja nahkurimestari Johan Christopher Schultz (4). Hän oli syntynyt Leipzigin koillispuolella Torgaussa.

Larsin isoäiti oli Christina Hoppe (3), jonka isä oli pappi(4). Pappi oli myös Larsin äidin puolelta isoisä Nils Salar(3). Nilsin isäkin oli pappi (4)ja Nilsin äidin isä oli pappi Simon Aslogeuris (5). Simon oli naimisissa piispan Johannes Rudbeckiuksen(6) tyttären Christinan kanssa. Piispa Johanneksen vanhemmat olivat Örebron kaupunginkirjuri Johan Rudbeck(7),s.1550, ja Kristina Bose. Rudbeck oli muuttanut Ruotsiin Schleswig-Holsteinista nykyisen Tanskan ja Saksan rajan Tanskan puolelta. Eli 7 sukupolven takaa Larsin äidin puolelta löytyy yhteys Manner-Eurooppaan. Kaupunginkirjurille löytyy vielä 2 polvea esi-isiä,jolloin Schultzien tämä sukuhaara ulottuu pitkälle 1400-luvulle asti.

Rudbeckien suku kuului aikanaan  Ruotsin merkittävimpiin aatelissukuihin. Se aateloitiin kahteen otteeseen vapaaherralliseen arvoon.  Piispa Johannes oli Kustaa II Adolfin hovisaarnaaja ja rippi-isä. Hän oli vuoden 1618 raamatunkäännöksen pääasiallinen tekijä ja toimi Västeråsin piispana kuolemaansa saakka. Hänen patsaansa on edelleen nähtävissä kaupuingin puistossa ja kotisivulla.

rudbeckius.jpgPiispa Johanneksella oli Christinan lisäksi 10 lasta, joista Olaus Rudbeck oli tunnettu Upsalan yliopiston professori ,jonka poika toimi lääketieteen professorina samassa yliopistossa. Viimemainitun sisar Wendela meni naimisiin Peter Olai Nobeliuksen kanssa. Tätä kautta Schultzeilla on monen mutkan kautta  yhteys myös dynamiitin keksijä Alfred Nobelin sukuun.

Avainsanat: schultz, rudbeckius


Kommentit

11.2.2008 1:34  Matti Schultz

tervehdys Matilta USAsta
Lukiaessani sukutarinaa :Piispa Johanneksella oli Christinan lisäksi 10 lasta, joista Olaus Rudbeck oli tunnettu Upsalan yliopiston professori ,jonka poika toimi lääketieteen professorina samassa yliopistossa. Viimemainitun sisar Wendela meni naimisiin Peter Olai Nobeliuksen kanssa. Tätä kautta Schultzeilla on monen mutkan kautta yhteys myös dynamiitin keksijä Alfred Nobelin sukuun.

mielestani :Viimemainitun sisar, kait pitaisi olla:
Viimemainitun Tytar,,,? nain ainakin ajattelen, Kevatta odotellessa...Matti

16.8.2009 13:39  Raimo Helin

Heippa Matti! Jos vihoin löysin TuTO:sta 1961 valmistuneen MaXin, niin otapa yhteyttä! Kurssimme piti 12-13.8 kahdennentoista kokouksen ja päätti mm. että huhtikuun viimeisellä viikolla v. 2011 pidetään Turussa arvokas 50-vuotis valmistumisjuhla. Jos vastaat,niin lähetän Sinulle kokouksen pöytäkirjan!
Pinkke Helin. Sähköpostiosoitteeni on helinraimo@gmail.com


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini

24280248