Vidgrenit

Kalle Emil Vidgren s. 7.5.1883 Tammelassa ja Helena Maria Kukkonen s. 23.4.1886 Valkjärvellä Luovutetussa Karjalassa muodostavat tässä esitetyn Vidgrenin suvun kanta-vanhemmat. Heidän esivanhempiaan ja jälkeläisiään on tarkemmin käsitelty sukukirjassa: Marita Kaatrala: Hämeen Härkätietä Karjalan kunnaille ja takaisin.sivuja 190;  ISBN 952-91-8888-9. Kirjaa voi lainata sukututkimusseuran kirjastosta.

Kirjan_kansi3.jpg

Vidgrenin suvun juuret ovat toistaiseksi selvillä vuonna 1777 syntyneeseen sotilas Juho Vigreniin, jonka syntymäpaikka on ollut Hämeessä. Esi-äitien juuret vievät aina 1600-luvulle.  Molemmissa sukuhaaroissa miehet ovat olleet pääosin sotilaita ja mukana monissa Ruotsi-Suomen taisteluissa.

Kukkosten suku on paikallistettu vuonna 1727 syntyneeseen Olavi Aabrahaminpoika Kukkoseen luultavasti Kivennavalta. Esi-isät ja äidit ovat olleet pääosin maanviljelijöitä.

Sukukirja on loppuunmyyty ja lisään sitä vähitellen tänne lisälinkkeinä.

Helenan ja Kallen yhteisiä jälkeläisiä on käsitelty omana kokonaisuutenaan, mutta pääpaino on ollut tutustua paremmin heidän esivanhempiinsa ja kulloiseenkin asuinympäristöön. Tietosuojasyistä alkuperäiseen kirjaan verrattuna tästä verkkoversiosta on jätetty pois yksityiskohtaisemmat tiedot jälkipolvista.

Kirjallisen aineiston lähdeluettelo on lopussa. Muistikuvat ovat peräisin Tyyne Hännikäiseltä, Helli Kaatralalta, Sirkka Taposelta sekä Signe ja Toini Vidgreniltä. Valokuvat ovat suurelta osin serkusten hallussa olevista Vidgrenin sisarusten valokuva-albumeista. Evakkoajoista johtuen suvun piiristä ei löydy kirjeenvaihtoa, päiväkirjoja taikka muuta kirjallista aineistoa sotaa edeltävältä ajalta. Samoin valokuvat samalta kaudelta ovat hyvin harvassa.

Kirjassa esiintynee puutteita ja suoranaisia virheitäkin, joihin otan mielelläni kommentteja vastaan. Tärkeintä on ollut mielestäni säilyttää suvun yhteinen valokuva-aineisto yksissä kansissa. Tulevaisuuden selvitystä odottavat Juho Vigrenin syntyjuuret, Olavi Abrahaminpoika Kukkosen taustat, suvun jäsenten sotakokemukset arkistojen valossa sekä paikkojen kartoitus nykyisessä Karjalassa. Lisäksi oman kokonaisuuden muodostavat Kalle Vidgrenin aikoinaan Tammelaan jääneet sisarukset, joiden elämän jatkovaiheita eikä jälkeläisiä ole vielä selvitetty.

Työ on vaatinut runsaasti eri arkistoissa vietettyjä tunteja. Tutuksi ovat tulleet Suomen Kansallisarkisto, Hämeen Maakunta-arkisto sekä Mikkelin Maakunta-arkisto. Esi-isien sotilastietoja on selvitetty Tukholman Sota-arkistossa. Tämä tarkka ja vaivalloinen osuus on pääosin Reino Pentikäisen ansiota.

Suvun vanhoja valokuvia:

Helena lasten kanssa Karjalassa noin 1917 Tyyne, Einari, Elna ja Tauno.

Kalle Helli Marita ja Marika, neljä sukupolvea vuonna 1969

 

 

 

 

 

 

24280248