OLSSONIEN RUOTSALAISET JUURET

 1. Klockrike

Olssonin suvun juuret löytyvät Klockriken pitäjästä Itägöötanmaalta, noin 20 km Linköpingin kaupungista luoteeseen. Carl Johan Olssonin  isän syntymäkoti on täällä sijaitseva Stenkullan torppa Löparhemmetin ruotupiirissä.

Stenkulla_kartta.jpg

Ensimmäiset kirkonkirjat tältä alueelta ovat vuodelta 1760. Niistä löytyvät tässä käsitellyn Olssonin suvun kanta-vanhemmat Peer Peersson Rehn s. 10.2.1695 ja vaimonsa Karin Andersdotter s. 1699.

Per_Rehn_kirkonkirja.jpg

Peer on ammatiltaan korpraali ja hän eli vuosina 1695-1767.    Sotilaskatselmustietojen mukaan Peer oli syntyisin Itä- Götanmaalta. Tämän tarkempaa syntymäpaikkaa ei hänestä ole tiedossa.   Stenkulla oli perheen asuessa 1/4 manttaalin pientila, jonka Peer oli luultavasti hankkinut eläkepäivikseen ja toimeentulon turvaksi. Varsinaisen sotilaspalvelunsa hän suoritti toisessa ruotupiirissä Klockrikessä. Kuvassa Klockriken 1800-luvun alusta peräisin oleva kirkko.

Tuohon aikaan sukunimi oli yleensä vain aatelisilla ja sotilailla. Kulloisellekin  samassa ruodussa palvelleelle sotilaalle annettiin yleensä sama sukunimi, joten samannimiset peräkkäin ruotua palvelleet eivät olleet välttämättä sukua keskenään. Talonpojat käyttivät vain patronyymiä eli isän nimeä. Peerin nimi esiintyy myös muodossa Pehr. Rehn puolestaan on kirjoitettu myös Reen ja Reene-muodoissa.

Peerin sotilasura alkoi 5.4.1714 noin 19 vuoden iässä Wallan ruodussa, numeroltaan 24. Sotilaskatselmustietojen mukaan hän oli 22 vuotiaana naimaton. Joukko-osasto oli Första livgrenädjärregemente eli Östgöta regemente till fot.

 Rykmenttiin kuului tuolloin 8 komppaniaa:

 1. Liifscompagniet

2. Öfverstelientenantscomp.

3. Majorns comp.

4. Wästanstängs comp.

5. Östanstångs comp.

6. Vadstena comp.

7. Ydre comp.

8. Kinds comp.

Ensimmäinen merkintä Pehr Renistä vuodelta 1716 Wallan ruodussa ja alla vaatetuksen kuvailua vuodelta 1719, kun Pehr ensimmäistä kertaa oli korpraalina.

Peer palveli Wästanstängin komppaniassa sen 4. korpraalijoukkueessa, Fiedre Corporalstavet, ruotunumerolla 73 lokakuusta 1718 alkaen, jolloin hänet oli ylennetty korpraaliksi. Hänen komppaniansa oli osallistunut Suuren Pohjan sodan sotatoimiin Suomessa. Komppania oli kärsinyt miestappioita, vakansseja oli runsaasti auki ja sotakokemuksiensa ansiosta Peer nimitettiin nuoresta iästään huolimatta korpraaliksi. Sotaretken varustukseen on Peerin kohdalle merkitty keltaiset housut, hattu ja sininen takki, jotka oli lainattu rykmentiltä tätä sotaretkeä varten. Varusteisiin kuuluivat myös olkavyö ja soljet aseita varten.

Vuonna 1735 noin 20 palvelusvuoden jälkeen Peer sai luvan muuttaa omalle tilalle Stentorpiin ja tästä viiden vuoden kuluttua 20.2.1740 hän jäi alueelle.

Tuonaikainen sotilastorppa:

Vuosien 1739 ja 1740 katselmuksissa Peerin rykmentin päällystönä olivat:

- Öfversten högborne Baron herr Carl Johan Wrangell

- Öfverstelieutenant, öfversten wählborne herr Per Silfwersparre

- Major, General Adjutanten högwählborne, Grafen Johan Gyllenborg

Count johan gyllenborg (1682- 1752).

Peerin komppanian päällystöä olivat:

- Capitain Berge Tiger Clou, 2. Katselmuskausi,

- Lieutenant Capitain Carl Friedric von Strömborg, 1. Katselmuskausi

- Fendrich Lieutenant Anders Boye, 1. Katselmuskausi

Näistä kapteeni todettiin kuolleeksi 25.5.1737. Hänen tilalleen on komennettu kapteeni Johan Friedr. Von Linten. Luutnantin vakanssilta von Strömborg komennettiin muualle ja tilalle nimitettiin Alexander De Geer. Vänrikki Boye komennettiin Vadstenan komppaniaan luutnantiksi. Tilalle tuli Ydre komppaniasta Gustaf Follker.

Peerin ja Karinin vanhin poika oli Anders Pehrsson, 1732-1784. Hän toimi pitäjässä kirkkoväärtinä ja meni naimisiin  vuonna 1759  lähiseudulta Gisstorpista kotoisin olevan neidon (pig) Kierstin Pehrsdotterin, 1736-1790, kanssa.  

Avioparilla oli ainakin 7 lasta, joista Olof oli Carl Johanin isä:

 

                      -Catharina,                         15.10.1760

                      -Petter,                               26.09.1762

                      -Olof (Olaus),                     s. 1766

                      -Maria,                                s. 1769

                      -Anders                               s. 1772

                      -Anna Stina,                        s. 1775

                      -Brita,                                 s.1778         

 Andersin syntymärekisteri vuodelta 1732 ja Andersin ja Kerstinin vihkirekisteri vuodelta 1759