Salmion kiireinen kesä

Keskiviikko 4.10.2023 klo 12.07 - Marita


Kulunut vuoden 2023 on sisältänyt paljon tekemisen kiirettä Salmiossa. On ollut monen infrastruktuurin uudistamisen aika. Ei ole ollut aikaa ylläpitää kotisivuakaan. Mutta nyt lyhyt yhteenveto tapahtuneesta.

Keväällä lämmitysjärjestelmä, noin 15 vuotias ilmavesilämpöpumppu tuli elinkaarensa päähän ja kesän aikana on asennettu vastaava uusi järjestelmä tilalle. Samalla purettiin pois varalla ollut öljylämmityslaitteisto. Ei tarvitse enää tilata öljyä. Koska Elenian tarjoama verkkosähkö on osoittautunut  pitkän ilmakaapelin päässä häiriöherkäksi, niin varajärjestelmäksi sille hankittiin tehokas agregaatti, joa automaattisesti käynnistyy ja takaa jatkuvan verkkovirran. Toivottvasti teoria muuntuu myös käytännöksi. 

Kesäkuun lopulla oli kunnon ukkosmyrsky ja Salmion kohdalle ensimmäistä kertaa aikanamme kasautui energiakeskittymä, joka ei iskenyt salamana verkkovirran kautta, vaan räjähti suoraan päällä. Näin oli tarpeen myös uudistaa sinänsä tuore digitaalinen infrastruktuuri kaikkine härpäkkeineen. Pitkään on löytynyt sähkölaitteita, jotka oikuttelevat, sammuvat, eivät käynnisty jne, mutta vielä yksi asennus, niin sekin asia lienee kunnossa. Valvontajärjestelmäkin jo toimii. Onneksi DataIT Riihimäeltä on tehnyt erinomaista työtä kaikkien epäyhteensopivuuksien keskellä. 

Kauan kaavailtu ulkosaunan suihkuhuoneen remontti valmistui rinnalla asteittain ja nyt on sekin kohta kiinteistöä siirretty 1970-luvun hengestä nykyaikaan sadettajasuihkuineen, led-valoineen ja kaakeleineen. 

Uudistamiseen ryhtyi myös talon ympärillä ollut n 140 vuotias kuusimetsikkö. Viime vuoden aikana myrskyissä ensimmäinen vanhus rysähti maihin viedessää pari rinnallaolijaa. Maannousema oli levinnyt vanhoihin puihin. Koska rakennukset olivat vaarassa yli 30 ison puun katveessa, niin pakko oli luopua metsiköstä. Pihapiirissä on nyt aukkohakkuuta, isojen metsäkoneiden jälkiä, kantoja, puu- ja risukasoja. Mutta ponnistelujen jälkeen voi jo visioida uuen nuoren taimikon, joka vuorostaan ryhtyy nielemään hiiltä seuraavat sata vuotta. Pari vanhusta jätettiin pystyyn muistoksi menneestä 1800-luvun taimikosta, mutta ne eivät aiheuta suoranaista vaaraa rakennuksille.

Kun listaan lisätään vielä normaalit ylläpitoremontit kivijalan ja ulkorakennelmien  maalauksineen, niin ei ole ehditty syntymäpäiviä vietellä. Salmiolla on tänä vuonna täynnä 160 vuotta, sama luku kuin myös sen asukkailla yhteensä. 

Perhe keräytyi maailmalta näissä merkeissä ja jopa 10 päivää oltiin kaikki yhtä aikaa Suomessa. Marika muutti Utahista Arizonaan toukokuussa työpaikkaa vaihtaen ja Rikun perhe suuntasi Singaporen sijaan Tokioon elämään elämäänsä. Omat lentomatkani siinä taas pitenivät. 

Kuvassa vanha öljylämmitys jo lähdössä.

IMG20230919130215.jpg

 

Kuvassa metsäkone työn touhussa

IMG20230922111321.jpg

Kuvassa koneen työn tuloksia: ( tosin kyllä itsellekin jäi hommia)

IMG20230926110350.jpg

24280248