Uutta tietoa Schultzien suvusta

Perjantai 18.11.2011 klo 11:34 - Reino

Meihin otti yhteyttä BENGT KÅLAX <bengt.kalax@pp.inet.fi>Vaasasta ja hänen kauttaan löytyi yhteys Vaasan seudulla olevaan sukuhaaraan.

 Vaasan sukuhaaran kantaisä oli schatullmakare Fredrik Emanuel Schultz, synt. Arbogassa Ruotsissa 05.10.1763, joka muutti Vaasaan 1795, jossa meni naimisiin

Vaasan lähistöltä Sulvasta/Solf kotoisin olleen Brita Mickelsdr. Skinnrsin kanssa.  Fr.Emanuel oli Rautakosken Schultzien kanta-isän Lars Gustaf Schultzin setä.

Pariskunta muutti pian Sulvaan, jossa Fr. Emanuel hoiti osaa vaimonsa kotitilasta ja toimi huonekalupuuseppänä tehden mm. v. 1800 Sulvan kirkkoon saarnastuolin ja tiimalasin. Näiden toimien lisäksi hän ilmeisesti toimi merenkulussa, koska myöhemmin pystytetyssä hautamuistomerkissä hänet mainitaan myös laivurina.

Fr. Emanuelin ( hautakuva) jäljitä Vaasan seudulla on varsin laaja ja elinvoimainen Schultzin sukuhaara. Mainitaan,että suku oli v.1949 pitänyt sukukokousta, jossa läsnä oli ollut 300 osanottajaa. Kokous oli päättänyt hankkia suvulle morsiuskruunun, jollaiseksi teetätettiin kopio Johan Schultzin suvulle 1700 luvun puoli-välissä hankkimasta kruunusta. Kopion teki kultaseppä Haglund Arbogasta.

Bengtin kautta sain  yhteyden sukuun kuuluvaan ruotsalaiseen Hans Schutziin, joka oli myös tehnyt varsin seikkaperäitä sukututkimusta, josta esille tuli pari uutta sukupolvea Saksasta.

Schultzien sukuhan alkoi Ruotsissa garvaremästare Johan Christopher Schultzista, joka muutti Saksasta,Torgausta 1712 Arbogaan Ruotsiin.Hän oli syntynyt Torgaussa 31.01.1686. Hänen isänsä oli taglöner/päivätyöläinen Cristoph Schultz, joka oli syntynyt Bautzenissa, Saksassa. Äiti oli Elisabeth Schüfner  ja he olivat menneet naimisiin Torgaussa 31.10.1686. Cristophin isä on Hans Schultz ja Elisabethin isä Johan Schüfner, jotka lienevät syntyneet 1600 luvun alkupuolella, 30-vuotisen sodan raivotessa Saksassa.

Tässä samassa yhteydessä löytyi 3 uutta sukupolvea Schultzien Rudbeck-sukuhaaraan,jolloin siinä haarassa sukupolvien määrä ylittää 20,ja ulottuu 1300/1400 lukujen vaihteeseen.

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Schultz,

Lisätietoa Schultzien suvusta

Tiistai 19.6.2007 - Reino

Schultzin suvun jäseniltä on saatu hiljan tietoa suvun varhaisista vaiheista. Suvun lähtökohdathan ovat Saksassa. 

 

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: schultz, rudbeckius

24280248