Olssonin sukukirjasta uusi painos

Sunnuntai 21.10.2012 klo 20.45 - Marita

Vuonna 2004 ilmestynyt Olssonin sukukirja: Kun Carl Johan Suomeen tuli... on ollut kuluvan vuoden uudistyön kohteena. Sivuja (nyt  lähes 300)  ja kuvia on lisätty ja aineistoa on  täydennetty ja korjattu

. Nyt ilmestynyt neljäs painos on myös kovakantinen ja kestää paremmin ajan hammasta. Kirjan hinta on 55€ ja niitä voit tilata vaikkapa lahjaksi jälkipolville marita@salmio.eu.

kirjan_etukansi.jpg

Hieno syksyinen luonto

Lauantai 22.9.2012 klo 22.33 - Marita

Syyskuu on ollut luonnon kannalta antelias ja kaunis. Pimeys on saanut kynttilät seurakseen. Salmion hormeja on vahvistettu ja uusia puuntaimia istutettu. Työteliäs syksy. Rikhard ja Aamos ovat käyneet välillä auttamassa:)20092012816.jpg

Syksy puhaltelee nurkissa

Torstai 23.8.2012 klo 20.49 - Marita

Salmion kesä on mennyt vilahtaen. Rikhard on ollut usein täällä kesälaitumilla. Alkukesän runsaat sateet loivat pihapiiriin rehevyyttä rikkaruohoja unohtamatta. Mustikkasato oli runsas ja metsävatut maukkaita. Nyt sateiden jälkeen on tiedossa sienten keruuta ja kohta mennään puolukkaan. 

Päärakennuksessa valmistaudutaan syksyn remontteihin. Savuhormeja on kunnostettava ja ikkunat uusittava, joten ohjelmaa on tiedossa.

Kuva kertoo syksyn tunnelmista vähä-Malvalla, jossa kävimme perinteisellä jollasoutelulla.

18082012748.jpg

Lemmikkipeltoa

Sunnuntai 27.5.2012 klo 14.41 - Marita

Salmion ikkunoista avautuvat upeat lemmikkipellot. Tänä vuonna luonnonkukat ovat elinvoimaisia. Ensin olivat sinivuokkokentät, sitten valkovuokot ja lemmikkien jälkeen tulevat kielot, jotka nyt kantavat suuria nuppuja. Kesäkuussa seuraavat päivänkakkarat ja kellokasvit ja myöhemmin apilat. Suomen luontoa parhaimmillaan. lemmikkej1_2.jpg

Sinivuokkojen aika

Keskiviikko 25.4.2012 klo 18.10 - Marita

Pihan lumet ovat jo pääosin sulaneet. Sinivuokot kukkivat kilvan, kun vihdoin päivälämpötilat ovat kohonneet yli 10 asteen C. Ikkunoista näkyy iltaisin 4 jäsenen valkohäntäpeuraperhe ja talon alustaan on muuttanut näätä tai supi. Luonto heräilee siis talvihorroksesta:)

24042008.jpg

Kevättä odotellessa!

Perjantai 13.4.2012 klo 21.00 - Marita

Salmio on edelleen vähemmän keväisessä kunnossa. Pihalla on lunta puolimetriä, vähät sulat kohdat ovat kuraiset ja tienoota peittää kostea harmaus. Pihan västäräkkikään ei ole uskaltanut vielä saapua, vaikka useimmin on perillä ennen meitä. 

Ikkunasta havaittu yksi kuusikauris, joka halukkaasti kalusi pensaiden runkoja. Saanut rauhassa popsia pihapiirin istutuksia:)

Kunhan sää suo, niin innolla risukasojen ja loan kimppuun- kevät voittaa- varmaan jonakin päivänä. Rikhardkin sanoi 3-vuotiaan varmuudella: aika likaista.

Lunta ja sähkökatkoja!

Lauantai 14.1.2012 klo 15.13 - Marita

Salmio on saanut tiiviin lumipeitteen ja näkymät ovat graafisen kauniita. Aika kuluu uunien lämmityksessä:)

14012012081.jpg

Hyvää Uutta Vuotta 2012!

Sunnuntai 1.1.2012 klo 22.24 - Marita

Tapaninpäivän myrsky riepotteli Salmionkin ympäristöä kovakouraisesti. Pihapiiristä kaatui muutama kookas puu, Salmiontien yli kaatui lukuisia puunrunkoja ja tietysti sähkö katkesi jo Tapanin aamuyöstä.

Kolme vuorokautta sinniteltiin ilman sähköä, vettä ja puhelinyhteyksiä. Onneksi lukuisat uunit pitivät lämpöä yllä ja loppujen lopuksi saatiin generaattorikin käyntiin. Pakasteet ehtivät kärsiä, muutama pihan rakennelma särkyä ja kaatuneita puita on pitkin metsiä lähivuosikymmenten polttopuutarpeiksi, kunhan korjaamaan ehtii, mutta huonomminkin olisi voinut käydä:)

Joulun Rauhaa ja Iloa Salmiosta!

Sunnuntai 18.12.2011 klo 20.52 - Marita

Salmion pimeän maiseman keskelle saapuu tänäkin vuonna kunnon perhejoulu.

Isointa riemua varmaan tuntee Rikhard kaikkien Joulun ihmeiden edessä. Nautitaan!

19012011001.jpg

Uutta tietoa Schultzien suvusta

Perjantai 18.11.2011 klo 11.34 - Reino

Meihin otti yhteyttä BENGT KÅLAX <bengt.kalax@pp.inet.fi>Vaasasta ja hänen kauttaan löytyi yhteys Vaasan seudulla olevaan sukuhaaraan.

 Vaasan sukuhaaran kantaisä oli schatullmakare Fredrik Emanuel Schultz, synt. Arbogassa Ruotsissa 05.10.1763, joka muutti Vaasaan 1795, jossa meni naimisiin

Vaasan lähistöltä Sulvasta/Solf kotoisin olleen Brita Mickelsdr. Skinnrsin kanssa.  Fr.Emanuel oli Rautakosken Schultzien kanta-isän Lars Gustaf Schultzin setä.

Pariskunta muutti pian Sulvaan, jossa Fr. Emanuel hoiti osaa vaimonsa kotitilasta ja toimi huonekalupuuseppänä tehden mm. v. 1800 Sulvan kirkkoon saarnastuolin ja tiimalasin. Näiden toimien lisäksi hän ilmeisesti toimi merenkulussa, koska myöhemmin pystytetyssä hautamuistomerkissä hänet mainitaan myös laivurina.

Fr. Emanuelin ( hautakuva) jäljitä Vaasan seudulla on varsin laaja ja elinvoimainen Schultzin sukuhaara. Mainitaan,että suku oli v.1949 pitänyt sukukokousta, jossa läsnä oli ollut 300 osanottajaa. Kokous oli päättänyt hankkia suvulle morsiuskruunun, jollaiseksi teetätettiin kopio Johan Schultzin suvulle 1700 luvun puoli-välissä hankkimasta kruunusta. Kopion teki kultaseppä Haglund Arbogasta.

Bengtin kautta sain  yhteyden sukuun kuuluvaan ruotsalaiseen Hans Schutziin, joka oli myös tehnyt varsin seikkaperäitä sukututkimusta, josta esille tuli pari uutta sukupolvea Saksasta.

Schultzien sukuhan alkoi Ruotsissa garvaremästare Johan Christopher Schultzista, joka muutti Saksasta,Torgausta 1712 Arbogaan Ruotsiin.Hän oli syntynyt Torgaussa 31.01.1686. Hänen isänsä oli taglöner/päivätyöläinen Cristoph Schultz, joka oli syntynyt Bautzenissa, Saksassa. Äiti oli Elisabeth Schüfner  ja he olivat menneet naimisiin Torgaussa 31.10.1686. Cristophin isä on Hans Schultz ja Elisabethin isä Johan Schüfner, jotka lienevät syntyneet 1600 luvun alkupuolella, 30-vuotisen sodan raivotessa Saksassa.

Tässä samassa yhteydessä löytyi 3 uutta sukupolvea Schultzien Rudbeck-sukuhaaraan,jolloin siinä haarassa sukupolvien määrä ylittää 20,ja ulottuu 1300/1400 lukujen vaihteeseen.

 

Avainsanat: Schultz,

Pientä pintaremonttia:)

Sunnuntai 18.9.2011 klo 19.02 - Marita

Vanha talo vaatii jatkuvaa huolenpitoa. Tämän loppukesän ohjelmassa oli kahden vierashuoneen perusteellinen remppa: katot, lattiat ulkoseinien eristykset ja sitten pinnat ja lopuksi uudet huonekalut. Työn tuisketta on ollut, mutta loppusuora häämöttää- ehkä:) Sienet ovat kiireessä jääneet poimimatta, mutta karpaloita vielä odotellaan.

pintaremonttia.jpg

Kannot pois!

Lauantai 6.8.2011 klo 14.24 - Marita

Kesä on edennyt lämpöisenä ja vähäsateisena. Mustikkasato jäi kokonaan uupumaan ja sienet odottavat tulemistaan. Vuosiin ensimmäinnen kerta, kun kanttarellit jäivät saamatta. Rapuja on syöty ja kalaherkut tarpeen mukaan pyydetty. Rikhard ollut usein " hoidossa"; on syötetty  pässejä, tehty onkiretki, tutkittu marjapensaat jne.   Tänään on ihmetelty kantojyrsijää. Leinosen Jukka on työskennellyt pihapiiriin talvelta jääneiden kantojen kimpussa. Pikkuihmisellä on riittänyt ihmeteltävää:)

kantojyrsij.jpg

Salmion historiaa kirjastossa

Lauantai 16.7.2011 klo 22.37 - Marita

Lopen kirjastossa on heinä- ja elokuun avoinna valokuvanäyttely Salonkylästä. Aineisto perustuu osin tekeillä olevaan kyläkirjaan, joka valmistunee vuoden 2011 loppuun mennessä. Sermeistä löytyy myös katsaus Salmion historiaan.

yleisnkym_nyttelyst.jpg

Siikasaalis

Lauantai 18.6.2011 klo 15.06 - Marita

Kun on verkko oikeassa paikassa, ei kalantuloa voi estää. Nyt riittää  savustaa, graavata, paistaa ja pakastaa siikaa.   Kokemuksesta tiedän, että kaikki tulevat syödyksi; sen verran vilkas on Salmion kesän vierasvirta.

siikasaalis.jpg

Salmion huvipuisto

Tiistai 7.6.2011 klo 23.35 - Marita

Edellisenä syksynä kaukokatseinen Mummi hankki Juniorille oman viihdekeskuksen, mutta se oli lukuisina osina ilman käyttöohjetta. Talven suunnittelu kantoi hedelmää; kesäkuun alussa komistus nousi pystyyn sementtiin valettuna kestämään tulevia kovia koitoksia. Pystyttäjät ja Pikkumies varmaan yhtä helpottuneita ja onnellisia:)

31052011012.jpg

 

Olssonien serkkutapaaminen

Maanantai 23.5.2011 klo 19.45 - Marita

Toukokuussa oli aika kokoontua parsan äärelle Mamma Rosaan ja nauttia hyvästä seurasta. MHö:n jälkeläisten perinteinen serkkutapaaminen sujui iloisissa merkeissä tulevia rientoja suunnitellen.

serkkukok2011.jpg

Metsässä rytisi!

Maanantai 23.5.2011 klo 19.37 - Marita

Toukokuussa elettiin jännittäviä aikoja. Pihapiirin risukasat kulkeutuivat metsätraktorin avulla komeaksi pinoksi tien varteen kahdessa päivässä. Rikhard oli silmä tarkkana valvontatehtävissä- ja viimeisteli työn keräämällä pikkurisuja omiin kärreihinsä:) Urakan jälkeen oli paikallaan vetäytyä viikoksi lepäämään Aurinkorannikolle.

traktori3.jpg

 

Vuokot kukassa!

Lauantai 23.4.2011 klo 21.13 - Marita

Pääsiäinen aloitti kunnon kesän odotuksen. Viikko sitten tulivat katon västäräkit, Rikhard on jo kylässä toistamiseen ja täyttää kaksi vuotta näihin aikoihin. Sanavarasto on miehekäs: traktori, puurekka,metsäkone,papan puupino,jne. Pihapiirissä kukkivat sinivuokot, leskenlehdet ja tänään ensimmäiset valkovuotot. Punelia on vielä osin jääpeitteessä, mutta ei kestä enää kauaa kun kalastussesonki alkaa. Vieraitakin on käynyt. Schultzin Matti Missourista käväisi muistelemassa Rautakosken aikojaan. Ensi viikolla alkaa risusavotta.

Kevättä ilmassa

Torstai 7.4.2011 klo 9.28 - Marita

Salmion pihapiiri on vielä paksun lumen peitossa, mutta räystäät ropisevat ja lätäköt kasvavat. Lintuja on harvinaisen vähän, mutta metsästä kuuluu kyllä ääntä. Kevään työjono on pitkä: risusavottaa, remonttia, puutarhahommia. Ja toivottavasti Rikhardin hoitoa:)

Talviverkoilla

Maanantai 17.1.2011 klo 23.36 - Marita

Tänä talvena verkkokalastus on jäänyt vähiin. Kovat pakkaset, viima järvellä ja vesi lumen alla ovat olleet haasteellisia. Kaksi verkko saatiin jään alle Uuden Vuoden aikaan ja kyllä kannatti. Verkoissa oli ennätyskuhamme, noin 6,5 kg ja muutama muu iso vonkale, ahvenkin reippaasti yli kilon. Kelpaa suunnitella menuita:)

17012011004.jpg

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »

24280248