Uusi Vuosi avattu!

Lauantai 1.1.2011 klo 21.51 - Marita

Salmion jouluun kuului vuonna 2010 paljon lunta, pakkasta, Rikun perhe, joulusauna, haudoilla käynti ja Rikhardin jouluihmetys. Uuden Vuoden vastaanotto sujui perinteiseen tapaan paitsi että Rikhard oli juhlassa mukana ja oli tietty kaiken keskipiste. Raketit onnistuttiin  saamaan taivaalle keskiyöllä.

img_0060.jpg

Joulun odotusta!

Lauantai 18.12.2010 klo 20.38 - Marita

Salmio on taas joulukunnossa. Lumi peittää pihapiirin ja sen puut. Kuu kuumottaa pihaan entistä näkyvämmin, kun syksyn harvennukset ovat takanapäin. Jouluvalot on ripustettu, huoneet siivottu, lintujen ruokapaikat täytetty. Pikkutikkakin löyti rasvamakkaralle.

Rikhard on ollut muutaman päivän tutustumassa maaseudun rauhaan. Näki samalla suuren tukkirekan, joka ei meinannut mahtua saunan mutkasta. Katseen tarkkuudesta päätellen oppi tarvittavat temput.

Pimeys syvenee...

Maanantai 1.11.2010 klo 21.34 - Marita

Salmiossa on siirrytty kynttilöiden aikaan. Ulkona on iltaisin säkkipimeä, asia jonka unohtaa kesäkuukausien aikana. Olin Marikan luona Conneticutissa pari viikkoa ja siellä oli vielä ruska kukkeimmillaan.

Lähipäivinä tulee metsäkone harventamaan pihapiirin yli-ikäistä puustoa- maisema muuttunee avarammaksi, kun han ensin kaikki jäljet on hoidettu eli ensi vuoden projektia pukkaa. Pakastimessa on hirvenlihaa ja muikunmätiä, joten kelpaa talven tulla:)

Tammimetsän alkua!

Sunnuntai 10.10.2010 klo 19.47 - Marita

Tänään Reino istutti 420 tammenterhoa ( Ruotsista, Töölöstä ja Siuntiosta) Salmion takametsään. Nyt kun odotetaan 150 vuotta, niin saadaan tammilautaa:) Todellista pitkän tähtäimen toimintaa. Nyt voi vuosittain seurata, mitä tammilapsille tapahtuu ja onko eroja eri alueilta tulevien geenien kesken.

Syksyn värejä

Maanantai 4.10.2010 klo 22.07 - Marita

Käväisimme syyskuussa Espanjassa, mutta nyt on aika nauttia loppusyksyn kauneudesta. Metsissä on suppilovahveroita, karpalot kypsyvät ja syksyn tuoksut leijuvat ympärillä. On aika nauttia kynttilöistä, takkatulesta ja hämäryydestä.

Kauniin kesän riemuja

Maanantai 23.8.2010 klo 15.57 - Marita

Elokuun helteiden jatkuessa on ollut ilo nauttia luonnon kauneudesta. Schultzin Titta ja ja sisarensa Marja-Liisa  kävivät päiväkylässä, Jaakon päivään juhlistettiin Punelian rannassa ja  Leppäniemen kartanoputiikin mallistoja on ihasteltu vieraiden kanssa useaan otteeseen. Lisäksi on kierrelty lähiseudun kesätapahtumia ja tietysti Rikhard on ollut useaan otteeseen vireyttämässä talon elämää. Ravustus tuotti tulosta ja kalaa on tullut. Mustikka- ja sienisaalis on ollut heikohko.

Rikhard lomalla

Sunnuntai 25.7.2010 klo 21.28 - Marita

Salmiossa helteet ovat saaneet pihapiirin reheväksi. Perennat kukkivat paremmin kuin vuosiin. On käyty Sulkavan souduissa, risteilyllä Lahti-Heinola, erilaisilla kyläpäivillä ja tietysti vain oltu. Rikhard oli neljä vuorokautta lainassa heinäkuun lopulla ja sai nauttia marjojen poiminnasta, uinnnista ja uudesta hiekkalaatikosta. Kaikkein parasta oli ajella papan kanssa ruohonleikkurilla- tuli hienoa jälkeä. 

Kun kesä puhkesi viikossa...

Lauantai 22.5.2010 klo 21.33 - Marita

Salmion pihapiiri hehkuu vehreyttä. Vuokkojen tilalle ovat puhjenneet kielot ja lemmikit. Pääskyt pesivät ja ruohonleikkuu on alkanut. Selluvillaprojekti ei onnistunut suunnitellulla tavalla; vanhan talon rakenteet aina välillä yllättävät.

Rikhardille ruoho paljaan jalan alla on ihmetys. Vuosi on kulunut ristiäisistä-- tempus fugit. Mummi ja pappa elivät pojan kanssa hektistä elämää kolme päivää.

Sukulounas

Sunnuntai 16.5.2010 klo 22.30 - Marita

Kesäisenä helatorstaina tapasivat Maria Höglundin, os. Olsson jälkeläiset serkkukokouksen nimissä lounaalla. Mukana oli myös pikkuserkkujoukkoa täydentämässä harvenevaa serkustoa. Tapaamisella on jo pitkät perinteet ja innostunut joukko jäi odottamaan seuraavaa tapaamista!

serkkukokous2010.jpg

Kylmää ja kosteaa

Maanantai 10.5.2010 klo 20.14 - Marita

Kevään tulo on ollut Salmiossa kortilla. Sini- ja valkovuokot nuokkuvat viluissaan, hyönteissyöjälinnuilla ei ole ruokaa, vaikka kuinka yritän kerätä huoneiden rakosista kuolleita kärpäsiä ja hämiksiä.

Kunnostustyöt ovat tältäkin vuodelta käynnistyneet. Suuri hanke on selluvillan puhallus alavälipohjaan, joka alkaa ensi viikolla. 150-vuotiaat lattiaeristeet imetään ulos. Saapa nähdä, paljonko kätkettyjä aarteita ja kultarahoja löytyy:)

Uutta tekniikkaa

Torstai 22.4.2010 klo 15.55 - Marita

Risujen poltto on nostanut savuja pihapiirissä, tässä ei hallituksen energiapaketti auta. Keittiö siirtyy induktioaikaan. Uusi liesi tuli tänään ja pisti myös padat ja kattilat uusiksi.

Lintuja on pihapiirissä poikeuksellisen vähän, samoin ei ole nähty hirvieläimiä eikä jäniksiä. Olisikohan kova talvi verottanut kantoja.

Kevättä!

Maanantai 12.4.2010 klo 16.36 - Marita

Tänä vuonna lunta on aiempaa pitempään, mutta ei se näytä häiritsevän kevään tuloa.

Kurjet pesivät pellolla, västis etsii hyönteisiä, perhoset ovat liikkeellä sekä sinivuokot ja leskenlehdet kukkivat.

Salmio selvisi hyvin talven lumikuormista; ainoastaan kuivia oksia on poikkeuksellisen paljon.

Aika kuluu, Rikhard täyttää parin viikon päästä ensimmäisen ikävuotensa.

Kuin postikorttimaisema

Perjantai 22.1.2010 klo 21.47 - Marita

Tammikuun lumi ja pakkaset ovat koristelleet Salmion vanhat puut uskomattoman kauniiksi satumaisemaksi. Punelia on antanut verkoista kuhaa ja haukea; lintujen määrä on kylmien kelien kestäessä koko ajan vähentynyt ruokinnasta huolimatta. Poikkeuksellinen talvi myös siinä, ettei peuraeläinten tai pikkunisäkkäiden jälkiä ole näkynyt pihapiirissä.

Wilma oli pari viikkoa tuomassa vaihtelua rauhaisaan arkeen, mutta ulkoilu ei sujunut siltäkään liian kylmässä. Rikhard kävi näyttämässä, kuinka noustaan seisomaan tukea vastaan.

Valitettavasti kauniita yksityiskohtia ei pysty kamera täydessä loistossaan tallentamaan.

Lunta ja pakkasta...

Maanantai 4.1.2010 klo 17.08 - Marita

Joulun ajan ja Uuden vuoden on Salmio potenut lumentuloa ja pakkasia. Maisema on satumaisen kaunis, Punelia on jäässä kätkien kalaverkot alleen. Pakko ihmetellä, miten Olssonit 1800-luvulla ovat selvinneet näistä ja pahemmistakin talvisäistä. On ollut uuneissa lämmittämistä.

27122009009.jpg

Joulu kävi!

Perjantai 25.12.2009 klo 12.10 - Marita

Perhe kokoontui Salmioon aatonaattona; Rikun perhe; Marika, Aamos, Rikhard ja Wilma. Paksu lumi peitti tienoon pikkupakkasessa. Ilmassa sinkoili runsaasti kieli-ilmaisuja tää-tää-tää ja kiljaisuja. Etenkin Salmion lattianrajassa olevat sähköjohdot kokivat tiukan tarkastuksen.

Aattona paistettiin pipareita Aamoksen ohjauksessa, ajettiin hautausmaalle vieden kynttilöitä Salmion haudalle ja lopuksi savusaunaan Riihisaloon. Ja sillä välillä oli käynyt pukki- ne ovat ujoja Hämeessä.

Joulupäivän aamuna sitten näkyivät vain perävalot...

img_2240.jpg

 

Joulua odotellessa....

Keskiviikko 16.12.2009 klo 6.11 - Marita

Tienoon peittää kimaltava lumi. Puut huurteessa, öisin kirkas tähtitaivas. Riku perheineen tulossa joulun viettoon. Kelpaa joulua odotella.

Kaamos on alkanut...

Maanantai 19.10.2009 klo 19.54 - Marita

Salmion ruska on muuttumassa talven odotukseksi. Linnut ovat palanneet pihapiiriin, samoin kuin oravat. Välillä peurat kiertävät tarkistamassa. löytyisikö omenapuissa vielä syötävää. Viimeiset jäiset karpalot on kerätty lähisoilta.

Rakennuksen energiatehokkuutta ollaan nostamassa. Tällä viikolla asennetaan vesi-ilmalämpöpumppu, jonka pitäisi toimiessaan laskea öljykustannuksia.

Rikun Wilma-koiralla on neljä pentua. Pojanpoika Rikhard on konttaamisen alkeissa ja täyttää 6 kk ensi viikolla.

Karpalot kypsyvät

Perjantai 25.9.2009 klo 20.21 - Marita

Soilta on käyty poimimassa karpaloita ja puolukkaa, mitä nyt hirvikärpäset suovat mahdollisuuksia. Luonnon värit ovat parhaimmillaan. Kurkiaurat halkovat taivasta. Haikeutta ilmassa. Kuvassa Reinon kuvaama sammakko, jonka talvivarastoja varmaankin keräilimme.

sammakko.jpg

Risutalkoot

Keskiviikko 16.9.2009 klo 20.55 - Marita

Salmiossa kävi hyörinä, kun kahdeksan aikuista ja Elvis-koira pistivät talon takametsää kuntoon. Tien varteen nousi komea pino risuja energiapuun seuraksi. Laivanrakennusryhmä ansioitui myös sieni- ja puolukkaretkellä Malvan maastossa. Saunan jälkeen maistui muikku ja Suomi-makkara!

img_1102.jpg

Syksyn lämpöä

Keskiviikko 9.9.2009 klo 19.56 - Marita

Salmion syksy katkesi parin viikon oleskeluun Espanjan kuumuudessa. Benalmadenassa kesä ja turistiruuhkat jatkuivat. Takaisin palatessa sieniä oli tullut yhä lisää; mustat torvisienetkin jo löytyivät, rouskuja on alueella ollut vähän. Nyt on edessä puolukan ja karpalon poiminta sekä jatkuvaa risusavottaa. 

Rikhard  kukoistaa...

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »

24280248