Rauhallista Joulun aikaa!

Tiistai 19.12.2023 klo 15.48 - Marita

Joulu on taas ja lunta maas- voisi Salmiossa taas sanailla. Poikkeuksellinen talvi on menossa. Ensi lumet tulivat jo lokakuun lopulla ja ovat pysyneet. Yöpakkasetkin ovat olleet yleisiä. Tämän vuoden jouluaika on rauhallista. Lapset viettävät joulunsa maailmalla. Kelpaa Joulurauhan tulla.

2023.jpg

Salmion kiireinen kesä

Keskiviikko 4.10.2023 klo 12.07 - Marita

Kulunut vuoden 2023 on sisältänyt paljon tekemisen kiirettä Salmiossa. On ollut monen infrastruktuurin uudistamisen aika. Ei ole ollut aikaa ylläpitää kotisivuakaan. Mutta nyt lyhyt yhteenveto tapahtuneesta.

Keväällä lämmitysjärjestelmä, noin 15 vuotias ilmavesilämpöpumppu tuli elinkaarensa päähän ja kesän aikana on asennettu vastaava uusi järjestelmä tilalle. Samalla purettiin pois varalla ollut öljylämmityslaitteisto. Ei tarvitse enää tilata öljyä. Koska Elenian tarjoama verkkosähkö on osoittautunut  pitkän ilmakaapelin päässä häiriöherkäksi, niin varajärjestelmäksi sille hankittiin tehokas agregaatti, joa automaattisesti käynnistyy ja takaa jatkuvan verkkovirran. Toivottvasti teoria muuntuu myös käytännöksi. 

Kesäkuun lopulla oli kunnon ukkosmyrsky ja Salmion kohdalle ensimmäistä kertaa aikanamme kasautui energiakeskittymä, joka ei iskenyt salamana verkkovirran kautta, vaan räjähti suoraan päällä. Näin oli tarpeen myös uudistaa sinänsä tuore digitaalinen infrastruktuuri kaikkine härpäkkeineen. Pitkään on löytynyt sähkölaitteita, jotka oikuttelevat, sammuvat, eivät käynnisty jne, mutta vielä yksi asennus, niin sekin asia lienee kunnossa. Valvontajärjestelmäkin jo toimii. Onneksi DataIT Riihimäeltä on tehnyt erinomaista työtä kaikkien epäyhteensopivuuksien keskellä. 

Kauan kaavailtu ulkosaunan suihkuhuoneen remontti valmistui rinnalla asteittain ja nyt on sekin kohta kiinteistöä siirretty 1970-luvun hengestä nykyaikaan sadettajasuihkuineen, led-valoineen ja kaakeleineen. 

Uudistamiseen ryhtyi myös talon ympärillä ollut n 140 vuotias kuusimetsikkö. Viime vuoden aikana myrskyissä ensimmäinen vanhus rysähti maihin viedessää pari rinnallaolijaa. Maannousema oli levinnyt vanhoihin puihin. Koska rakennukset olivat vaarassa yli 30 ison puun katveessa, niin pakko oli luopua metsiköstä. Pihapiirissä on nyt aukkohakkuuta, isojen metsäkoneiden jälkiä, kantoja, puu- ja risukasoja. Mutta ponnistelujen jälkeen voi jo visioida uuen nuoren taimikon, joka vuorostaan ryhtyy nielemään hiiltä seuraavat sata vuotta. Pari vanhusta jätettiin pystyyn muistoksi menneestä 1800-luvun taimikosta, mutta ne eivät aiheuta suoranaista vaaraa rakennuksille.

Kun listaan lisätään vielä normaalit ylläpitoremontit kivijalan ja ulkorakennelmien  maalauksineen, niin ei ole ehditty syntymäpäiviä vietellä. Salmiolla on tänä vuonna täynnä 160 vuotta, sama luku kuin myös sen asukkailla yhteensä. 

Perhe keräytyi maailmalta näissä merkeissä ja jopa 10 päivää oltiin kaikki yhtä aikaa Suomessa. Marika muutti Utahista Arizonaan toukokuussa työpaikkaa vaihtaen ja Rikun perhe suuntasi Singaporen sijaan Tokioon elämään elämäänsä. Omat lentomatkani siinä taas pitenivät. 

Kuvassa vanha öljylämmitys jo lähdössä.

IMG20230919130215.jpg

 

Kuvassa metsäkone työn touhussa

IMG20230922111321.jpg

Kuvassa koneen työn tuloksia: ( tosin kyllä itsellekin jäi hommia)

IMG20230926110350.jpg

Kesä alussa

Tiistai 9.5.2023 klo 10.27 - Marita

Kesä 2023 on Salmiossa viivytellyt. Lunta oli pitkään pihapiirissä, yöt pakkasasteissa. Sinivuokot ja valkovuokot kyllä nousivat, mutta eivät jaksaneet avautua täyteen loistoonsa. Vasta nyt toukokuun toisella viikolla alkavat koivut ja lehtipuut selvästi vihertää. Pihapiiri on siivottu talven runsaan lumen pudottamista oksista. Pari koivua liian läheltä taloa on kaadettu ja pilkottu. Kuusiaidan alku on leikautettu. Puuhaa riittää ...mutta päivälampö on jo kesäinen.

IMG20230508111555.jpg

Salmio Natoon

Keskiviikko 5.4.2023 klo 19.30 - Marita

Salmio rakennettiin valmiiksi 1863 eli 160 vuotta sitten. Samana vuonna pidettiin autonomisen Suomen toiset säätyvaltiopäivät Aleksanteri II johdolla. Hallintovallassa perustuslakikysymykset jätettiin Valtiopäivien päätösvaltuuksien ulkopuolelle.  Selkeä rajaus autonomiaan. 
Vuonna 1899 eli 36 vuotta myöhemmin Venäjän keisari Nikolai II antoi säädöksen, helmikuun manifestin, millä rajoitettiin lisää säätyvaltiopäivien roolia olemaan vain neuvoa- antava. Kuvernööriksi tuli Nikolai Bobrikoff. Kansalaisten keskuudessa kerättiin vastineeksi ns Suuri Adressi, johon myös Salmion isäntäväki laittoi nimensä. Suomessa alkoi ensimmäinen  sortokausi, joka kesti vuoteen 1905. Salmio oli tuolloin 42 vuotias. 
Epävakaa aika jatkui ja Salmion arkistoista löytyy tältä ajalta herjauslauluja tsaarin valtaa vastaan. Toisen sortokauden lopuksi vuoden 1917 helmikuun vallankumous Pietarissa lopetti keisarikunnan ja sekasorrosta nousi Venäjän tasavalta, joka nyt hallitsi myös Suomea. Salmion asukkaat olivat jo kuolleet ja taloudenhoitaja yritti selviytyä epävarmoista ajoista. Lokakuun vallankumouksesta nousi uusi hallintomalli Neuvosto Venäjä. Samassa yhteydessä Suomi jäi uuden valtion ulkopuolelle ja jo joulukuussa 1917 Suomi julistautui itsenäiseksi. Salmion vuosia oli tällöin kulunut 50 vuotta. Sähköä ei ollut, mutta puhelin oli toiminut jo 1900- luvun alkupuolelta. Itsenäisyyden alkua varjosti keväällä 1918 sisällissota, missä väännettiin valintaa itsenäisen valtion hallintomallista. Suomen tasavalta hallintomallina vahvistettiin heinäkuussa 1919.
Itsenäisyyden ajan Salmio on kehittynyt muun Suomen mukana sotavuosien 1939- 1945 kautta nykyaikaan. Itse asiassa sota- aikaan sisältyi kolme sotaa: talvisota, jatkosota ja Lapin sota. Sodassa säilytetty itsenäisyys alueeltaan pienentyneenä toi Salmion maille asukkaita Karjalan kannakselta. Hävityn sodan jälkeen Suomi joutui maksamaan merkittävät sotakorvaukset Neuvostoliitolle sekä solmimaan YAA- sopimuksen Neuvostoliiton kanssa v 1948. Sopimus vei Suomen harmaalle alueelle. Toisaalta sotilaalliseen yhteistyöhön Neuvostoliiton kanssa ja toisaalta Suomen itsensä korostamaan puolueettomuuteen.
Suomi liittyi YK: n  jäseneksi vuonna 1955, tuolloin  Salmion iässä 92 vuotta. Tuskinpa kukaan Kymi Oy toimesta nosti tällöin lippua salkoon. Seuraava hallintoon liittyvä isompi muutos  oli tavaravientiin liittyvä EEC- vapaakauppasopimus v 1973, joka väänsi Suomea kohti Länsimaita. Neuvostoliiton romahdus purki YAA- sopimuksen voimassaolon v 1991. Suomi lähestyi nyt Euroopan talousaluetta ETA ja liittyi kansanäänestyksen jälkeen v 1995 Euroopan Unionin jäseneksi. Seuraava hallinnollinen muutos olikin omasta rahayksiköstä luopuminen ja markka korvattiin eurolla vuonna 2002. Samana vuonna, kun Salmio sai vuosikymmenten jälkeen meidät vakituisiksi uusiksi asukkaikseen. Nyt yli 20 vuotta myöhemmin 4.4 2023 laittoi myös Salmion turvallisuusasiat uuteen asentoon. Nato lippu nousi salkoon Brysselissä. Malja sille!

Uutta Vuotta 2023

Tiistai 3.1.2023 klo 11.57 - Marita

Salmion loppusyksy ja talvi ovat kuluneet kiireiden keskellä. Luntahan tuli poikkeuksellisen paljon, joten lumitöitä on riittänyt. Aurinkopaneelien tuotanto hautautui lumiesteeseen. Sähköjen kanssa jouduttiin vääntämään ennen jouluviikkoa. Vikaa ei tahtonut löytää, kunnes se paikallistui linjan ilmajohdon viimeisen pylvään ja siitä ulkorakkukseen lähtevään maakaapeliin. Elenian kalusto tuntui välillä asuvan pihapiirissä. 

Singaporelaiset tulivat ennen joulua ja ovat jakaneet aikaansa Salmion ja Pellingin kesken. Poislähtö on koulujen alkaessa eli heti Loppiaisen jälkeen. Koiruli Jalolle oli lumi ihmeteltävä asia. Ihanat ovat talviset Salmion lumimaisemat

IMG20221223165941.jpg

Syksyn hommia

Maanantai 10.10.2022 klo 14.13 - Marita

Syksy merkitsee Salmiossa monenmoista kunnostusta. Kesäremontteja oli kasautunut tälle vuodelle monia ja niistä pääosin selvittiin.Saunan kiuas on uusittuna, Salmion julkisivu on korjausmaalattu, kivijalkaa on paikattu. Lisäksi lukuisia muita pikkutöitä. Ennen talventuloa oli järkevää myös vaihtaa muutamat halkeilleet kattotiilet. Siihen tarvittiin naapuriapua. Vanhusten pää ei enää kestä. Mutta hyvin naapurit asian hoitivat!

IMG20220928170152.jpg 

Kiukaan vaihto

Tiistai 28.6.2022 klo 21.18 - Marita

Salmion perinteisen kyläsepän tekemän kiukaan jostain 1940-50 luvulta oli aika mennä majan majoille. Helmapellit olivat luovuttaneet. Nyt vanhus on jo romulavalla. Tilalle on tullut moderni verkkoversio, joka on jatkuvalämmitteinen verrattuna vanhaan, jolla saattoi kylpeä vielä seuraavanakin aamuna. Kertalämmitteistä tullaan varmaan kaipaamaan. Mutta yritetään uudistua.
IMG20220613141846.jpg
IMG20220623112420.jpg

Kiireinen kevät takana

Sunnuntai 19.6.2022 klo 20.54 - Marita

Salmion kevättä leimasivat raskaan lumen aiheuttamat muutokset pihapiirissä. Kuivia oksia, taittuneita puita ym oli ylenmäärin korjattavana. Ulkorakennuksissa on tehty peruskunnostusta. Maalattu ja käsitelty ikkunoita, purettu kyläsepän kiuas jostain 1950-luvulta ja työjono jatkuu. Julkisivu odottaa paikkamaalausta, sisällä on komero- ja ikkunatöitä ja välillä olisi tarkoitus nauttia kauniista kesäpäivistä. Siis mukavaa ja aktiivista elämää, jota tartuntataudit ja muutkaan sairaudet eivät ole häirinneet. Kuvassa kunnostettu ikkuna

IMG20220619105428.jpg

Lunta, lunta...

Perjantai 4.2.2022 klo 11.36 - Marita

Salmiossa menossa lumisin talvi 20 vuoteen. Kaunista on sen jäljiltä. Metsä, yksittäiset puut, punamultaiset rakennukset, ehyt hanki. Edes peurat eivät nyt kahlaa umpihangessa, vaan käyttävät tieverkoston reittejä. Ei ole hankikeliä, vaan oravakin joutuu rynnimään hankien sisällä eteenpäin. Petolinnuilla ravintopulaa, kun päivystävät talon lintulautojen lähipiirissä. Kanahaukka sai viime viikolla itsensä ikkunan ulko- ja sisälasin väliin, kuolleena. 

IMG20220202150204.jpg

Talvelliset maisemat

Perjantai 21.1.2022 klo 19.25 - Marita

Vuoden 2022 alku on ollut talvinen. Lunta on tupruttanut, sulanut pois ja satanut uudelleen. Lämpötilat ovat sahanneet samalla tavalla. Talven pihapiirin kauneutta on riittänyt kaikissa keleissä. 
IMG20220104115020.jpg

Rauhaisaa Joulua!

Torstai 16.12.2021 klo 12.47 - Marita

Rauhaisaa Joulun aikaa Salmiosta! Jouluvalot on viritetty pihapiiriin, peuralaumat vaeltavat, viirupöllö lentelee pihapuissa, orava kerää lintulaudalta edelleen ruokavarastoonsa. Lumen määrä vaihtelee. Eläkeläisten joulu, lapset eivät koronarajoitteiden takia tule Suomeen. 

20213.jpg

Itsenäisyyspäivänä 2021

Maanantai 6.12.2021 klo 10.22 - Marita

Luminen joulukuu ja talvinen maisema. Punelia jo jäässä. Peuraperheet laiduntavat pihapiiriä. Pakkasta on 15 C. Joulua valmistellaan. Valoja ulos, kynttilöitä sisälle. Ja glögi kuumana.

IMG_20201229_152103.jpg

Harvennushakkuita

Maanantai 18.10.2021 klo 14.08 - Marita

Syksyn tullen on tehty harvennushakkuita Salmion metsissä. Pinoja on kertynyt tien varsiin eri puolille. On taas tilaa puilla kasvattaa hiilinielua ja maapohja saa paremmin valoa. Sieniaika on ollut hyvä, tosin nyt löytää enää satunnaisisa suppilovahveroita. Karpalosato tuntuu olevan tänä vuonna soilla huipussaan. Punaisia mättäitä riittää!
IMG_20211008_110521.jpg  

Syksyn värit

Lauantai 4.9.2021 klo 17.44 - Marita

Komean kesän jälkeen on nautittu elokuun vaihtelevista säistä. Salmiossa kuivuus vei mennessään omenat, luumut ja marjat. Elokuun lopun sateet virvoittivat metsän ja ehdittiin saada kanttarelleja ja tatteja ruokapöytään. Etenkin tatit ovat kukoistaneet. 

Kuusiaidan kuivuneet taimet on korvattu uusilla sekä paljon on askarreltu polttopuiden ja korjausmaalauksen kimpussa. Perhe on taas hajaantuneena maailmalle ja Salmio on palautunut eläkeläiskäyttöön. Koris-teline, mönkkäri ja muut vempeleet on korjattu suojaan odottamaan seuraavaa sesonkia. 

Syksyn maisemat näkyvät myös metsissä. Sammalten valtakunta on ottanut ympäristöstä ylivallan.

IMG_20210820_180421_optimized.jpg

Kunnostustöitä

Keskiviikko 28.7.2021 klo 14.40 - Marita

Kuiva kesä on mahdollistanut päivittäiset sateettomat kaudet, jolloin on ollut hyvä maalailla, naputella lautoja, puhdistaa nurkkia ja hyöriä metsissä ja pihapiirissä. Lämpöisistä vesistä johtuen kalastus on jätetty vähemmälle. Marjat pääosin kuivuivat pitkän yli kuukauden kestäneen kuivan kauden aikana. Kuusiaidan taimia joudutaan tästä syystä istuttamaan myöhemmin uudestaan. Mönkkärillä on edelleen ajettu lujaa metsäpoluilla. Koristelinekin ollut pojilla käytössä. Eli hienoa, suomalaista lomaa on vietetty kotioloissa. 

Peuroja on havaittu päivittäin kiertelemässä lähimetsää. Kettu poikasineen on vilahdellut ja pupuemo kahden poikasen kanssa pomppii etenkin aamuyöstä pihalla. Linnuista on hyvä kesä ollut mustarastailla, muita lajitovereita on ollut poikkeuksellisesti vähemmän. Nyt elokuun alussa näytetään palaavan vaihtelevaan kesäsäähän ja kastelu toivottavasti jo helpottaa. Kuvassa uutta etupihan järjestystä.

IMG_20210710_193626.jpg

Kukkaloistoa

Maanantai 14.6.2021 klo 14.36 - Marita

Tänäkin vuonna Salmion pihapiiri kukkii kiivaasti. Vuokkojen jälkeen ovat vuorotelleet lemmikkit, kielot, leinikit ja sireenien jälkeen nyt loistavat rodot eri puolilla metsää. Tersassille on yhä useammin käyttöä. Edes hyttyset eivät vaivaa tuulen järveltä puhaltaessa.
IMG_20210529_123244.jpg

Pihaprojekti valmis

Torstai 27.5.2021 klo 19.32 - Marita

Joulukuussa 2020 aloitettu autotalliprojekti saatiin päätökseen rakennustarkastajan hyväksyessä rakennuksen 27.5.21. Autotallin ohella uudistettiin etupihan päällyste kokonaisuudessaan kivituhkalla ja vaihdettiin ylikasvanut kuusiaita uusiin taimiin. Samalla autotallin ympäristö tasattiin ja varsinaisen pihan nurmikenttää uudistettiin sekä ajotietä kunnostettiin. Paljon oli puuhaajia eri työvaiheissa paikalla. Kuvassa päävastuun kantanut Janne Koivulan perheyritys. Lopussa on helppo hymyillä ja nostaa kuohuviinimaljat! 

Nyt jatkamme omin voimin viimeistelyä ja istutuksia. Kesästä tulee puuhakas.

Autotalli_valmis.jpg

Kannot kuusiaidasta pois

Maanantai 17.5.2021 klo 20.06 - Marita

Salmion tämän vuoden kunnostustyöt etenevät. Maansiirtokoneita, sementtiauto ja ahkeria ihmisiä, niin  jälkeä syntyy. Sää on  suosinut ja työt sujuneet linnunlaulua kuunnellen. 

IMG_20210514_135540__012.jpg

IMG_20210515_1758122.jpg

Kuusiaita koki loppunsa

Perjantai 30.4.2021 klo 16.18 - Marita

Salmion pihapiirin kiviaidan vieressä on ollut n 10 metriä pitkä kuusiaika n 40 vuoden ajan. Nyt puut olivat karanneet jo korkeuksiin ja varjostivat rankasti aurinkopaneeleja. Eivätkä ne enää olleet muutenkaan kuosissa. Pari metsuria hoiti aamupäivän tunteina kuuset nurin, rungon pätkät  pinoon pilkkomista odottamaan ja risut maantäyttöaineeksi. Nyt on työn alla seuraavan vaiheen miettiminen osana autotallin maansiirtotöitä ja pihan tasausta. Pihasta nostetut kivet odottavat myös siirtoa muualle. 

IMG_20210428_084726.jpgIMG_20210428_095029.jpg

Viirupöllö pesän etsinnässä

Maanantai 19.4.2021 klo 20.51 - Marita

Salmion vanha lehmus on pitänyt rungossaan pöllön pesää monina vuosina. Viime kesänä pesintä epäonnistui, olisikohan varikset löytäneet munat. Nyt on taas viirupöllö tutkailemassa maisemaa. Kiertelee lähipuita, mittailee maastoa ja ruokamahdollisuuksia ja välillä vain istuskelee tarkkaillen ympäristön turvallisuutta. Vielä ei ole varmaa, syntyikö vuokrasopimusta. Kolme varistakin lenteli ohitse tarkkaillen tilannetta. Luonnon omia jännitteitä.

IMG_20210419_193940__01.jpg

Vanhemmat kirjoitukset »

24280248